TOPINAMBUR 

UPRAWA TOPINAMBURU

Gospodarstwo Wiercińscy w swojej ofercie posiada uprawę topinamburu i jego przetwórstwo.
Oferujemy topinambur w odmianie Albik- konsumpcyjny oraz Rubik - przemysłowy.
To roślina bardzo zdrowa, o wszechstronnym zastosowaniu i wykwintnym smaku.

Bulwy - z wyglądu podobne do małych bulw selera, nieco powykrzywiane jak korzeń imbiru. Cechuje je miejscami różowo-fioletowy odcień skórki.
Jedna roślina wytwarza od kilku do kilkunastu bulw o różnej wielkości.
Łodygi - rośliny rosną do 2 metrów wysokości, mogą stanowić paszę podawane jako zielonka lub kiszonka.
Kwiaty i owocnia - z wyglądu przypominają małe słoneczniki, zebrane w koszyczki, posiadają podobną owocnię w postaci niełupki.
Wykorzystywana także jako roślina dekoracyjna.


bulwy topinamburu kwiaty topinamburutopinambur

TOPINAMBUR - WŁAŚCIWOŚCI

  1. Topinambur (Helianthus tuberosus L.) -należy do rodziny astrowatych, nazywany także słonecznikiem bulwiastym, karczochem jerozolimskim lub gruszką ziemną.
    Roślina bulwiasta z rodziny astrowatych. Pochodzi z Ameryki Północnej, uprawiana była przez rdzennych Indian z plemienia Topinamboore, stąd potoczna nazwa rośliny. Przybyła do Europy na początku XVII wieku, w Polsce uprawiana jest od 1730 roku.

  2. Wartości odżywcze topinamburu surowego (w 100 g) :


  3. wartość energetyczna - 172 kJ (41 kcal);
  4. białko ogółem - 1,6 g;
  5. węglowodany - 16,0 g (w tym cukry proste 9.60);
  6. błonnik - 1,6 g;
  7. witaminy: witamina C – 2 mg; witamina B1  - 0,1 mg; witamina A – 0,02 mg; witamina E – 0,19 mg; witamina E – 0,19 mg; witamina K - 0,1 µg;
  8. kwas foliowy -  13 µg;tiamina – 0,200 mg; ryboflawina – 0,060 mg; niacyna - 1,300 mg;
  9. Minerały :
  10. Wapń – 14 mg;
  11. Żelazo - 3,4 mg
  12. Magnez - 17 mg
  13. Fosfor - 78 mg
  14. Potas - 429 mg
  15. Sód – 4 mg
  16. Cynk -0,12 mg

 WŁAŚCIWOŚCI 

Topinambur obniża poziom cukru we krwi.

W bulwach topinamburu zawarta jest inulina, która w organiźmie przekształcana jest we fruktozę - dobrze tolerowaną przez diabetyków.
Pomaga w normalizowaniu glikemii w cykrzycy typu 2.

Topinambur obniża cholesterol i reguluje ciśnienie krwi.

Inulina obniża poziom "złego" cholesterolu LDL, a tym samym zapobiega rozwojowi miażdżycy.
Dzięki dużej zawartości potasu reguluje poziom ciśnienia tętniczego krwi.

Topinambur wspomaga pracę układu trawiennego.

Dieta bogata w inulinę przyczynia się do rozwoju flory bakteryjnej, umożliwiającej prawidłowe trawienie w jelitach.
Dzięki temu pomaga w pozbyciu się zaparć, zapobiega powstawaniu polipów i owrzodzeń jelita grubego.

Topinambur wspomaga odchudzanie

W topinamburze znajdują się pektyny i błonnik, które w połączeniu z inuliną pomagają oczyścić organizm z toksyn .
Dzięki dużej zawartości błonnika wspomaga odchudzanie.
 

 ZASTOSOWANIE

Topinambur pachnie orzechowo, jest lekko słodkawy i baaaardzo smaczny.


Topinambur surowy

  1. Topinambur doskonale smakuje w postaci surowej i w tej postaci zachowuje najwięcej właściwości zdrowotnych.
    Stosuje się go do różnego rodzaju surówek i sałatek ale także nadaje się do kiszenia.

  2. Topinambur pieczony
  3. Topinambur doskonale smakuje również po upieczeniu.Zmienia się wówczas jego smak, nabiera od bardziej orzechowego posmaku i staje się słodszy.
    Można go piec w całości, w postaci frytek, czy w formie zapiekanki.

  4. Zupy z topinamburu
  5. Topinambur doskonale smakuje również w zupach i kremach.
    Wszechstronne zastosowanie topinamburu pozwala na użycie go również jako past, w formie pulpetów, farszów.

  6. Kawa z topinamburu
  7. Wypalony topinambur nadaje się także do parzenia, często z dodatkiem korzeni mniszka, cynamonu czy goździków.
    Posiada właściwości pobudzające i odtruwające oraz reguluje trawienie

dania z topinamburufrytki z topinamburu zupa z topinamburu


Nalewki, wódka i brandy z topinamburu.

  1. Likiery z topinamburu - wyciąg z bulw z cukrem,przyprawami i aromatami zalewane wódką. Doskonałe do spożycia po 3-4 tygodniach leżakowania.
    Nalewki - uzyskiwane są z wyciągu z surowych bulw i pyłku topinamburu. Dzięki braku obróbki cieplnej nalewki zawierają maksymalną ilość aktywnych substancji leczniczych i probiotycznych.
    Wódki - uzyskiwane z wódki czyystej i topinamburu.
    Zaciery - Topinambur dzięki inulinie i cukrom prostym nadaje się do wytworzenia zacieru i dalszego przetworzenia.
    Można wykonać z niego wino, piwo jak i przetworzyć na mocniejsze alkohole.

brandy z topinamburu wódka z topinamburuwódka z topinamburu
 KONTAKT 

Dane kontaktowe w sprawie zamówień:


logo

Gospodarstwo Rolne Arkadiusz Wierciński
Święte 31 D Stargard
Telefon: 501 476 796
Email: arek@wiercinscy.com.pl